Welcome, Guest
Username Password: Remember me

Power/Stunt-Οδιγίες για αρχάριους - Μάθημα θεωρίας
(1 viewing) (1) Guest
 • Page:
 • 1

TOPIC: Power/Stunt-Οδιγίες για αρχάριους - Μάθημα θεωρίας

Power/Stunt-Οδιγίες για αρχάριους - Μάθημα θεωρίας 5 years, 12 months ago #425

 • kostaaa
 • OFFLINE
 • Posts: 317
 • Karma: 14
Τι πρέπει να ξέρει ένας αρχάριους πριν ξεκινήσει να ασχολείται με Power kite ή Ακροβατικούς χαρταετούς;

Εδώ θα βρείτε βασικές οδηγίες και συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να μπείτε πιο γρήγορα στο κλίμα (χωρίς να σας πάρει ο άερας).

Πρώτα επιλέγουμε κατάλληλο μέρος/-οι, όσο γίνεται πιο ανοιχτή αλάνα ή παραλία, μακριά από κτίρια, δέντρα, κολώνες ΔΕΗ, προσβάσιμη σε λιγότερο από 1 ώρα δρόμο.
Ψάξτε γύρω-γύρω με τη βοήθεια του maps.google.com ή του Spot Locator για να δείτε ορισμένα μέρη που έχουνε ήδη σημειωθεί στον χάρτη (αν ξέρετε κάποιο κατάλληλο μέρος πείτε μου για να το βάλω).
Όταν ο αέρας φυσάει από την θάλασσα προς την ξηρά συνήθως είναι πολύ πιο σταθερός και καλός για κάιτινγκ.
Αυτό φαίνεται στο παρακάτω σχήμα:


Καλό είναι στην αρχή να κάνετε μόνο όταν φυσάει 2-3Bft. Έτσι δεν κινδυνεύεται να σπάσετε το καινούργιο σας ακροβατικό αετό και δεν υπάρχει κίνδυνος ακόμα και όταν χρησιμοποιείτε μεγάλα power kites. Σχεδόν όλα τα κάιτ πετάνε καλά σε 2Bft!

Πρέπει να γνωρίζετε καλά την Κλίμακα Μποφόρ και να είστε σε θέση να έχετε μια αξιόπιστη εκτίμηση για την ένταση των ανέμων χωρίς την βοήθεια ανεμομέτρου (εμπειρικός τρόπος μέτρησης).
Τα ανεμόμετρα είναι χρήσιμα, αλά ο αέρας αλλάζει συνεχώς (ριπές, αναταράξεις) και να το μετράτε σε ground level γύρω σας δεν λέει και πολλά.... Για τους ανέμους υπάρχει ξεχωριστό θέμα.

Φυσικά πριν πάτε να πετάξετε πρέπει να δείτε την πρόγνωση του καιρού. Τα site που συνιστώ είναι Windguru και Meteo.gr (χάρτης ιστιοπλοϊκών προγνώσεων). Αν γραφτείτε στο Windguru (δωρεάν) θα έχετε την δυνατότητα να επιλέγετε που ακριβώς να σας υπολογίζει την πρόγνωση. Έδω για παράδειγμα δείχνει στο ΣΕΦ.
Άλλο ένα χρήσιμο εργαλείο είναι το Wunderground.com. Ο συγκεκριμένος μετεωρολογικός σταθμός δείχνει αξιόπιστες μετρήσεις και είναι σχεδόν πάντα διαθέσιμος. Ψάξτε για κάποιο κοντινό σταθμό και δείτε τις συνθήκες που επικρατούν πριν πάτε για kiting! Έχετε υπόψιν όμως, ότι τα συστήματα αυτά είναι τοποθετημένα από ερασιτέχνες (πιθανόν πάνω σε πολυκατοικίες) και μπορεί να μην μετράνε σωστά τον άνεμο.

Οπωσδήποτε πρέπει να έχετε διαβάσει τις οδηγίες του αετού σας και να θυμάστε τα σημαντικότερα, όταν είστε έξω. Οδηγίες για τα Σταντ κάιτς μπορείτε να βρείτε Εδώ. Αυτό ισχύει για όλους τους ακροβατικούς αετούς.
Αυτές είναι οδηγίες για όλα τα δί-σχοινια φόιλ (dual lines foil) (με μπάρα ή χερούλια).
Για τα Power kite πατήστε Εδώ.

Το άρθρο αυτό είναι μια σύντομη περιγραφή της θεωρίας και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα μαθήματα που γίνονται με έμπειρο εκπαιδευτή. Επίσης δεν λαμβάνω καμία ευθύνη αν κάτι πάει "στραβά".
Πιστεύω όμως, οι πληροφορίες αυτές είναι εξαιρετικά χρήσιμες για τους αυτοεκπαιδευόμενος κι όχι μόνο....

Καλές Πτήσεις!
GoKiting!
Last Edit: 5 years, 12 months ago by kostaaa.
The following user(s) said Thank You: ΒΑΛΑΝΤΗΣ ΚΑΡΑΝΑΤΣΙΟΣ, Eagle Flyer

Re: Power/Stunt-Οδιγίες για αρχάριους - Μάθημα θεωρίας 5 years, 8 months ago #502

 • kostaaa
 • OFFLINE
 • Posts: 317
 • Karma: 14
Gia na min bleksete ta shinia prepi panta na afinete ta herulia/bara kato prin pate na ftiaksete ton aeto... ke vevea na ta mazevete sto winder pigenondas pros to kite.
 • Page:
 • 1
Time to create page: 0.09 seconds